Calibrarea unei antene CB cu reflectometru

Calibrarea unei antene cu ajutorul reflectometrului si masurarea puterii de emisie cu un wattmetru o poate face orice persoana cu minim de cunostiinta in tainele radioamatorului.

Masurarea se poate face cu un reflectometru conectat intre antena si statia CB. In general reflectometrele trebuie calibrate la valoarea zero a scalei.


Daca pe canalul unu reflectata este mai mare decat pe canalul patruzeci se ridica spicul pana cand avem valori aproximativ egale, sau media lor adica cea de pe canalul 20 este sub 1,5.
Daca pe calul 40 reflectat este mai mare decat pe canalul 1 se coboara spicul pana cand avem valori egale, sau media lor este mai mica decat 1,5.

In cazul in care spicul a ajuns la maxim in jos se va taia din radiant la inceput 1 cm, apoi doar cate 0,5 cm dar nu mai mult de 3-4 cm in total.


Daca valorile rezultate nu sunt satisfacatoare se va incerca gasirea unei alte locatii unde este posibil ca antena sa aiba alt randament, deci si valori ale SWR-ului mai bune.

FUNCTIA SWR
Pentru a obtine o puterea maxima din antena, cablul coaxial si antena trebuie sa se potriveasca transmitatorului. Datorita faptului ca o potrivire perfecta nu poate fi niciodata obtinuta, totalul neconcordantelor poate fi masurat prin masurarea sumei undelor stationare care exista in cablul coaxial al antenei.
Masurarea undelor stationare poate fi obtinuta prin masurarea undei transmise “FWD” si unda reflectata “REF” si facand raportul dintre acestea.

MASURAREA SWR
Nu porniti transmitatorul atata timp cat antena si reflectometrul nu sunt conectate.
Pentru utilizarea intrumentului de masura al SWR, acesta trebuie sa fie conectat la linia de alimentare a antenei cu un cablul coaxial scurt (max.50cm).
Cu transmitatorul oprit, deconectati cablul coaxial al antenei de la acesta si conectati cablul coaxial la mufa reflectometrului